Zorgverzekering

Elke Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, het gaat hierbij om de basisverzekering. De basisverzekering is door de overheid vastgesteld en hierdoor is voor iedereen het verzekerde pakket zo goed als hetzelfde. Daarnaast kunt u diverse aanvullende zorgverzekeringen afsluiten, als bijvoorbeeld de tandartsverzekering.

Basisverzekering vergelijken

Ondanks dat de basisverzekering door de overheid vastgesteld is verschillen er wel een aantal zaken. Wellicht begint uw keuze bij de te betalen premie, deze verschilt per zorgverzekeraar.

Daarnaast is er keuze tussen een natura en een restitutiepolis. Bij de natura zorgverzekering bent u beperkt in uw keuze waar u voor zorg terecht kunt. De verzekeraar heeft dan namelijk afspraken gemaakt met diverse zorgaanbieders, u kunt dan ook enkel uit deze zorgaanbieders kiezen. Daarentegen hoeft u geen kosten voor te schieten, de zorgverzekeraar handelt dit in zijn totaliteit voor u af.

Bij een restitutiepolis heeft u volledige keuzevrijheid en mag u dus zelf bepalen waar u heen gaat voor uw zorg. Indien uw zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt met uw zorgverlener moet u wel eerst de kosten zelf voorschieten. Een restitutiepolis is vaak iets duurder dan een naturapolis, echter kan het zijn dat u de keuze vrijheid van doorslaggevende factor vind.

Aanvullende verzekeringen vergelijken

Het basispakket is een minimaal pakket wat betreft het dekken van de zorgrisico’s. Om uitgebreider verzekerd te zijn kunt u extra verzekeren met aanvullende verzekeringen. Denkt u goed na over welke risico’s u kunt en wilt dragen en of u wellicht hoge zorgkosten op een bepaald gebied verwacht. Indien u weet waarvoor u precies verzekerd wilt zijn kunt u een volledige vergelijking maken tussen de verschillende zorgverzekeraars. Bekijk aan de hand van uw samengestelde dekking waar u de laagste premie moet betalen.

Zorgtoeslag

De premie voor de zorgverzekering is helaas erg hoog, voornamelijk de Nederlanders met lagere inkomens merken dit erg in hun portemonnee. Daarom is er voor deze doelgroep dan ook de zorgtoeslag, maar hoe bereken ik de zorgtoeslag? Dit kunt u eenvoudig doen op de website van de belastingdienst, maak ook een berekening en zie direct op hoeveel zorgtoeslag u recht heeft.