Woonverzekering

Een woonverzekering is een combinatieverzekering, u kunt hiermee namelijk zowel uw huis(opstal) als uw inboedel mee verzekeren. Een opstalverzekering wordt meestal door uw hypotheekverstrekker als verplichting gesteld, terwijl een inboedelverzekering niet verplicht is.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering bent u gedekt tegen schade en of verlies van uw inboedel. Het is niet verplicht een inboedelverzekering af te sluiten, echter is het wel verstandig hier goed over na te denken. Alle schade die onder andere als gevolg van brand, inbraak, vandalisme en waterschade ontstaat is namelijk gedekt. U dient dan ook goed na te denken of u het risico wilt lopen deze schades zelf te betalen.

Tot de inboedel behoren diverse zaken die niet aan uw huis vastzitten en wat u bij een eventuele verhuizing mee kunt verhuizen.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering verzekert uw woning tegen diverse risico’s, onder andere tegen brand en blikseminslag. Eigenlijk alles wat aan uw woning vastzit is verzekerd. Uw keuken is bijvoorbeeld hieronder verzekerd, doordat u deze niet mee kunt verhuizen. Maar ook is er doorgaans dekking voor bijgebouwen als een schuur en tuinafscheidingen.

Woonverzekeringen vergelijken

Indien u zowel een inboedel als opstalverzekering wilt afsluiten kunt u doorgaans het beste kiezen voor een combinatieverzekering, doordat dit doorgaans voordeliger is.

Bij een woonverzekering is het verstandig goed te vergelijken op de voorwaarden, maar vooral uitsluitingen. Bijna elke verzekeraar heeft wel uitsluitingen, dat er in bepaalde situaties geen dekking plaatsvindt. Bij een inboedelverzekering krijgt u vaak een uitgebreidere dekking met een All Risk verzekering, wellicht een punt om kritisch over na te denken.