Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering kan zowel op particuliere basis als op zakelijke basis afgesloten worden. Het kan gebeuren dat u in een juridisch proces betrokken raakt waar u geen ervaring nog verstand van heeft. Daarom is het verstandig u te verzekeren tegen de kosten van rechtshulp, zodat u professionele ondersteuning kunt krijgen van juristen en advocaten in een juridisch conflict.

Soorten rechtsbijstand

Als particulier kunt u een rechtsbijstandverzekering afsluiten met minimaal één van de drie modules, of allemaal. De modules die u kunt kiezen zijn verkeer, wonen en inkomen. Bij alle modules kunt u rekenen op juridische bijstand door een jurist. Daarnaast worden de kosten van advocaten en externe deskundigen gedekt en de kosten van een gerechtelijke procedure.

Daarnaast heeft u ook recht op bijstand in een strafzaak, echter is hierbij wel van belang dat de overtreding of het misdrijf binnen de module valt. Indien u alle modules heeft afgesloten is dit uiteraard niet van belang.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

U doet er goed aan om eerst verschillende verzekeraars die rechtsbijstandverzekeringen aanbieden te vergelijken. Bedenkt eerst goed welke modules u wilt verzekeren en bekijk daarna welke verzekeraar u de goedkoopste rechtsbijstandverzekering kunt bieden. Daarnaast adviseren wij u alle polisvoorwaarden door te nemen. Het kan zijn dat sommige verzekeraars bepaalde situaties niet vergoeden, uiteraard wilt u ook de beste dekking.

Wachttijd

De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Dit komt doordat de rechtsbijstandverzekering niet telt voor conflicten die al speelden of wanneer het al duidelijk was dat er mogelijk een conflict zou gaan komen. Niet elke verzekeraar hanteert een wachttijd, maar doorgaans is er een wachttijd van zes weken tot 3 maanden.