Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak een WA-verzekering genoemd, echter is dit een foutieve benaming. De juiste benaming is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) en deze verzekering dekt uw aansprakelijkheid voor schade aan andere personen en schade aan zaken van anderen.

Dekking

Als u per ongeluk een persoon schade toebrengt en deze persoon hier letsel aan overhoudt of misschien zelfs dood tot gevolg heeft kunt u rekenen op dekking via de AVP verzekering. Hetzelfde geldt voor schade aan zaken van andere personen, denk hierbij aan beschadiging vernietiging of vermissing en de daaruit voortvloeiende schade. Ook wanneer u de schade niet zelf veroorzaakt heeft kunt u rekenen op dekking. Denk hierbij aan een gesprongen waterleiding die schade veroorzaakt bij de buren, deze schade heeft u niet veroorzaakt maar u bent hier wel voor verantwoordelijk.

Verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is geen verplichte verzekering. Echter is het wel verstandig deze af te sluiten. Als u verantwoordelijk wordt gehouden voor een grote schade kan deze verzekering uitkomst bieden, hetzelfde geldt uiteraard voor kleine schades. De meeste consumenten hebben voor dit soort gebeurtenissen geen geld achter de hand en kunnen hierdoor deze financiƫle risico niet zelf dragen. Bovendien is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren geen dure verzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Ondanks dat de AVP verzekering geen hoge maandpremie kent, doet u er alsnog verstandig aan de premie van verzekeraars te vergelijken. Op jaarbasis kan dit snel al een aantal tientjes schelen en is hierdoor snel bespaard. Vaak wordt deze verzekering afgesloten in combinatie met een aantal andere verzekeringen, waardoor u vaak ook nog een pakket korting krijgt.